100% custom made Service & kwaliteit 100% Comfort
100% custom made
Service & quality
100% Comfort

Gehoorbescherming met noise-cancelling: is het veilig?

View more information about
custom-made hearing protection

Is gehoorbescherming met noise-cancelling veilig?

In een wereld waarin lawaai overal aanwezig is en voor afleiding zorgt, is noise-cancelling gehoorbescherming een fijne oplossing. Dankzij deze speciale soort koptelefoons of oortjes kan jij jezelf beter concentreren, ontspannen en/of genieten van je muziek, zonder dat de omgevingsgeluiden je storen.

De populariteit van zogeheten ruisonderdrukking koptelefoons neemt toe, maar hoe veilig is dergelijke apparatuur eigenlijk? In dit artikel bespreken we wat noise-cancelling is, wie het nodig heeft, of het slecht voor je gehoor is en welke risico’s eraan verbonden zijn. Of je nu al een gebruiker van een dergelijke koptelefoon bent of overweegt er een aan te schaffen, dit artikel zal je helpen om een goede keuze te maken.

Wat is noise-cancelling?

Noise-cancelling is een technologie waarmee je via je oortjes of koptelefoon de omgevingsgeluiden dempt. Zo kunnen deze je niet storen en ben je in staat om echt te ontspannen, concentreren of genieten van de muziek. De gebruikte techniek wordt ook wel ruisonderdrukking genoemd in Nederland.

Niet iedere koptelefoon bevat noise-cancelling, deze moet je speciaal met deze functie aanschaffen. Koptelefoons met ruisonderdrukking zorgen ervoor dat je meer kunt genieten van de muziek of dat je je kan focussen op werk, bijvoorbeeld door het praten van je collega’s op de achtergrond te laten verdwijnen.

Niet iedereen vindt noise-cancelling even prettig en daarom heeft Audinc speciale gehoorbescherming tegen prikkels ontwikkeld. Deze op maat gemaakte oordoppen zorgen ervoor dat je minder prikkels binnenkrijgt waardoor het concentreren weer beter lukt.

Gehoorbescherming met noise-cancelling: wie heeft het nodig?

Gehoorbescherming met noise-cancelling heb je nodig als je je echt wilt concentreren op de luisterervaring, bijvoorbeeld als je in een open ruimte werkt en veel moet bellen of online vergaderen. Ook als je je compleet wilt focussen en onderdompelen in muziek of een podcast biedt een koptelefoon met noise-cancelling de oplossing, vooral op drukke plekken.

Val je graag in slaap met muziek of een audioboek? Dan is een noise-cancelling koptelefoon ook hier ideaal voor. Dit zijn enkele voorbeelden, maar eigenlijk is een geluiddempende koptelefoon altijd handig wanneer je jezelf wilt afsluiten van geluid in je omgeving.

Is het slecht voor het gehoor?

De belangrijkste vraag is: is noise-cancelling slecht voor je gehoor? Nee, koptelefoons met ruisonderdrukking zijn gelukkig niet slecht voor je gehoor. Ruisonderdrukking is een volledig veilige functie en zorgt niet voor gehoorschade of een ander gezondheidsrisico. Dat geldt natuurlijk alleen als je de muziek op een acceptabel, normaal volume luistert.

Zolang je muziek op een normaal volume luistert, kun je noise-cancelling koptelefoons en oortjes gebruiken zonder dat het voor schade zorgt. Luister je de muziek wel op een hoog volume, hoger dan toegestaan? Dan is het risico op gehoorschade natuurlijk groter, en daar kan ruisonderdrukking niets meer aan doen.

Risico’s van noise-cancelling

Gehoorbescherming met noise-cancelling is compleet veilig als het gaat om je gehoor, maar toch zitten er wel risico’s aan verbonden. Dit heeft verder niks te maken met de functie van ruisonderdrukking, maar met het volume en de omgeving waarin je je bevindt. In de volgende alinea’s gaan we hierop in.

Verkeer

Noise-cancelling kan gevaarlijk zijn als je een deelnemer in het verkeer bent. Het gehoor is namelijk een belangrijk zintuig als je deelneemt aan het verkeer. Het waarschuwt je voor gevaar en zorgt ervoor dat je op tijd actie kan ondernemen. Als je bijvoorbeeld een ruisonderdrukking koptelefoon op hebt, sluit je jezelf voor het geluid van het verkeer af. Dan loop je sneller risico dat je een gevaarlijke situatie niet aan hoort komen.

Niet alleen voor fietsers, maar ook zeker voor automobilisten en motorrijders kan dit heel gevaarlijk worden. Je neemt namelijk het verkeer niet goed waar en kunt zo niet goed reageren op een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld tijdens een botsing of iemand die naar je toetert of belt. Het is daarom ook zeker aan te raden om geen noise-cancelling gehoorbescherming te gebruiken in het verkeer, of op zijn minst de ruisonderdrukking op een milder niveau te zetten. Op deze manier blijf je alert in het verkeer en zie je gevaarlijke situaties aankomen.

Hearing damage

Als je noise-cancelling gehoorbescherming te lang en met een hoog volume draagt, dan kan dit wel leiden tot gehoorbeschadiging. Als het geluid van je muziek, podcast of audioboek te hard staat, speelt er telkens volume in je oor af. Om ervoor te zorgen dat je geen gehoorschade oploopt, zet je het geluid op een normaal volume en neem je elk uur een pauze. Zo worden je oren verlicht en ervaren ze minder druk. Als de haarcellen in je oren worden beschadigd, herstellen ze namelijk nooit meer.

Gehoorbeschadiging door geluidsonderdrukking voorkomen

Noise-cancelling is een ideale vorm van gehoorbescherming, maar alleen als het op de juiste manier wordt gebruikt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om eventuele gehoorbeschadiging te voorkomen. Houd voor een goede gehoorbescherming met noise-cancelling onderstaande punten in de gaten:

Niet te lang achter elkaar dragen

Het is belangrijk om noise-cancelling accessoires niet te lang achter elkaar te gebruiken. Gebruik de koptelefoons en oortjes met pauzes, zodat de gebruikstijd echt beperkt wordt. Als je voor een langere tijd ruisonderdrukking producten met een hoog volume gebruikt, kan dit de haarcellen van je oren aantasten omdat het zo dicht bij je oren zit. Ook is het af te raden om het te dragen in het verkeer of in situaties waarbij je het geluid prima kunt verstaan, bijvoorbeeld met televisie kijken.

Volume beperken

We zeggen het graag nog een keer, het is belangrijk dat je ook bij een koptelefoon met ruisonderdrukking het volume beperkt. Het kiezen voor een acceptabel, normaal volume is belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Met een koptelefoon of bij oortjes zit het geluid dicht bij je oor, en dan is het heel belangrijk dat dit geluid niet te hard staat. Het is aan te raden je volume niet harder te zetten dan 75 decibel, dan raken je haarcellen niet beschadigd.

Conclusie:

Concluderend kunnen we zeggen dat noise-cancelling gehoorbescherming, zoals een koptelefoon, veilig is zolang je ze op een juiste manier gebruikt. Het is de perfecte oplossing om je echt te focussen op de muziek, te concentreren op je werk en geluiden van buitenaf te dempen.

Questions?

We are here for you
SEE RELATED POSTS

Bereid je voor op ADE 2024 met Op Maat Gemaakte Gehoorbescherming!

Het Amsterdam Dance Event (ADE) staat weer voor de deur! Van 16 tot 20 oktober…
Read more >

Gehoorschade voorkomen: 5 tips tegen gehoorbeschadiging

Gehoorschade voorkomen: vijf tips tegen gehoorbeschadiging Bij een verminderd gehoor denken we vaak vooral aan…
Read more >

Gehoorbescherming in de zomer: Bescherm je gehoor

Gehoorbescherming tijdens de zomer Voor veel mensen is de zomer het fijnste seizoen van het…
Read more >
© Copyright Audinc 2024
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop