Gehoorbescherming tijdens de zomer
Voor veel mensen is de zomer het fijnste seizoen van het jaar. De zon schijnt en er is altijd wel iets leuks te doen. Tijdens deze zorgeloze vakantiedagen is het extra belangrijk om je gehoor te beschermen. Je gaat namelijk vaker naar buiten en zo beland je sneller in lawaaiige omgevingen.
Op festivals en concerten gaat de decibelmeter flink in het rood. Ook op tuinfeestjes en in zomerbars staat de muziek vaak eens gevaarlijk luid. Het is belangrijk om je gehoor te beschermen als je naar muziek luistert.
Maar er zijn ook tal van andere situaties en zomeractiviteiten waar je beter voorzichtig met je gehoor omspringt. Denk maar aan motorrijden, citytrips in rumoerige grootsteden, of zwemmen in rivieren, meren en zeeën.
In dit artikel leer je tijdens welke zomeractiviteiten gehoorbescherming extra belangrijk is. Ook ontdek je welke oordoppen je daarvoor het best gebruikt dan.
Gehoorbescherming voor festivals en muziek
De zomer is het ultieme festivalseizoen. Festivals, concerten en optredens bezorgen je onvergetelijke momenten. Zorg ervoor dat je deze muziekevenementen op een veilige manier beleeft. Op festivals staat de muziek namelijk gevaarlijk luid.
Festivals flirten al snel met de grens van 100 dB. Bij deze geluidssterkte riskeer je meteen blijvende gehoorschade. Vanaf 85 dB is er namelijk al risico op gehoorschade. De beste gehoorbescherming voor dit soort evenementen zijn festival oordoppen.
Op muziekevenementen worden je oren bovendien langdurig aan geluid blootgesteld. De tijd vliegt voorbij als je lievelingsartiesten op het podium staan. Festivalgangers denken dat ze zelf wel kunnen aanvoelen wanneer ze hinder ondervinden. Maar dat is een vals gevoel van veiligheid. Wanneer je oren pijn doen en piepen, is het vaak al te laat.
Anderen denken dat er enkel risico op gehoorschade is bij beukende technobeats of scheurende metalgitaren. Dat klopt niet. Elk muziekgenre kan schadelijk zijn vanaf een bepaald geluidsniveau. Daarom is het op alle muziekevenementen belangrijk om altijd je gehoor te beschermen. In een klein zaaltje kan het geluidsniveau bovendien even schadelijk zijn als op een gigantisch festivalterrein.
Blootstelling aan te luide muziek is een van de voornaamste oorzaken van gehoorverlies en aandoeningen zoals tinnitus en hyperacusis. Gehoorschade is bovendien onomkeerbaar. Bescherm daarom je gehoor met de juiste oordoppen tijdens festivals.
Een vaak gehoord argument tegen oordoppen is dat gehoorbescherming de muziekervaring wegneemt. Dat is niet bepaald een onderbouwde mening. Festivaloordoppen zijn tenslotte net ontworpen voor een betere geluidsbeleving.
Muziek oordoppen op maat hebben namelijk een speciale filter zodat je al de nuances van de muziek nog steeds helder waarneemt. Maar dan wel op een veilig geluidsniveau. Daarnaast zijn deze oordopjes ook geschikt om elkaar beter te verstaan in een lawaaiige festivalomgeving.
Zelfs met de juiste oordoppen gun je je oren beter ook af en toe wat rust. Zorg daarom dat je op festivals tussen het genieten van de muziek door ook geregeld een pauze inlast.
Gehoorbescherming tijdens het motorrijden
Motoren maken flink wat herrie en halen bij 100 km/h vlot geluidsniveaus van 95 decibel. Zo’n stevig uitlaatgeluid is vergelijkbaar met een voorbijrazende trein of een drilboor.
Luide uitlaten en windgeruis kunnen blijvende gehoorschade veroorzaken. Met de juiste oordoppen bescherm je je gehoor tijdens het motorrijden. Op maat gemaakte oordoppen beschermen je gehoor tegen schadelijk motorgeluid en windruis.
Motor oordoppen hebben optimaal draagcomfort. Ze zijn ontworpen voor langdurig gebruik en geschikt om onder een strakke helm te dragen.
Gehoorbescherming tijdens het zwemmen
Bij gehoorschade denk je in de eerste plaats aan luide muziek en lawaaiige omgevingen. Gelukkig kan je je voor elke situatie tegen schadelijk geluid beschermen met de juiste oordoppen.
Toch kunnen je oren ook nog op andere manieren schade oplopen. Je staat er misschien niet bij stil, maar zwemmen is een van de voornaamste veroorzakers van vervelende gehoorproblemen.
Tijdens het zwemmen, kan er namelijk water in je gehoorgang achterblijven. Meestal is dit onschuldig en sijpelt het vanzelf wel weer uit je oor. Maar soms zorgt dit achterblijvend vocht voor een infectie. Een zwemmersoor is de naam voor een ontsteking van de huid van je gehooringang. Deze ontsteking geeft o.a. oorpijn, jeuk, korstjes en gehoorverlies.
Een zwemmersoor wordt veroorzaakt door bacteriën in vies water. In de zomer plons je al sneller in een rivier, beek, de zee of een slecht onderhouden vakantiezwembad. Wil je een zwemmersoor vermijden? Neem dan achteraf altijd een douche en droog je oren goed af.
Bij een zwempartij in water van twijfelachtige kwaliteit speel je beter meteen op safe. Zwem niet in vies water of draag zwemoordoppen zodat je een zwemmersoor vermijdt.
Gehoorbescherming voor citytrips
Rome, Parijs of Praag: de zomer is ideaal om een leuke citytrip te plannen. Drukbezochte steden staan helaas niet bekend voor hun rust en stilte.
Onderweg naar je reisbestemming krijgen je oren ook best wat te verduren. Denk maar aan rumoerige terminals en opstijgende vliegtuigen, razende treinen, en drukbezette trams en metro’s.
Op reis wil je net ontspannen. Heb je snel last van stedelijk lawaai en luid verkeer? Zet dan gehoorbescherming tegen overprikkeling op je checklist. Oordopjes zijn ook een must op je inpaklijst als je de natuur in trekt of gaat kamperen. Je weet maar nooit welk vervelend nachtlawaai of snurkende reispartner je anders ‘s nachts wakker houdt.
Gehoorbescherming voor het uitgaan
In de zomer zet je al sneller ‘s avonds nog een stapje in de wereld. De muziek in zomerbars en stadsstranden zorgt voor een fijne sfeer. En soms helaas ook voor een vervelende piep in je oren de volgende ochtend. In rumoerige uitgaansgelegenheden is het ook niet altijd even gemakkelijk om elkaar te verstaan. Oordoppen voor het uitgaan dempen de schadelijke uitgaansgeluiden en zorgen dat je ondertussen wel nog steeds je gesprekspartners verstaat.